INFOLINIA: 881670960

sklep@nawagezdrowia.com.pl

Tapioka granulki

Zadaj pytanie Zadaj pytanie
cena: 1,50 PLN
za
100g
czas wysyłki : 24 Godziny
Dodaj do przechowalni
Dodano do przechowalni
100g

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Numer katalogowy:
Kod EAN:

Opis przedmiotu

TAPIOKA GRANULKI (PERŁY)

Powstaje z manioku – rośliny, która kojarzy się głównie z państwami Ameryki Południowej. Dużą popularnością cieszy się także w Azji, gdzie wykorzystywana jest do przygotowywania Bubble Tea. W kuchni europejskiej perły tapioki najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Dzięki ciekawej strukturze, neutralnemu smakowi i właściwościom hipoalergicznym, produkt ten cieszy się coraz większym zainteresowaniem – chociaż nadal nie tak łatwo go kupić. 

Co to właściwie jest? 

Tapioka to nazwa gotowego produktu, który wytwarzany jest z bulw manioku jadalnego – pospolitego w tropikach krzewu. Roślina ta stanowi główny składnik diety w krajach Ameryki Południowej i Azji. Dzieje się tak ze względu na jej wysoką dostępność, uniwersalny – właściwie neutralny – smak i pożywność. Bulwy manioku wyglądem przypominają korzenie chrzanu lub skorzonerę. Surowe są niejadalne, za sprawą obecności szkodliwych związków, które łatwo przekształcają się w cyjanek. Po ugotowaniu zaś stają się w pełni bezpiecznym i wysokoskrobiowym posiłkiem. Dlatego maniok poddaje się obróbce termicznej lub przerabia na takie półprodukty, jak mąka skrobiowa (inaczej kassawa), kasza (attike) czy właśnie tapioka w granulkach. Same perełki tapioki to po prostu rozdrobnione, suszone i prażone bulwy manioku, w postaci granulatu. 

Produkt dla każdego!

Tapioka to jeden z tych produktów spożywczych, który zyskał na popularności w wyniku większego zainteresowania zdrową kuchnią, a także w odpowiedzi na choroby cywilizacyjne i coraz częściej występujące nietolerancje pokarmowe. Te drobne granulki są nie tylko bezglutenowe i całkowicie hipoalergiczne, ale także lekkostrawne – delikatne dla żołądka i jelit. Składają się głównie z węglowodanów – w około 90 procentach – oraz śladowej ilości białka i tłuszczu. Potrawy na jej bazie mogą też bez obaw jadać dzieci i osoby w podeszłym wieku. Tapioka w granulkach to także ciekawa propozycja dla małych niejadków – postać drobnych kulek bardzo atrakcyjnie wygląda w potrawach, przez co może skutecznie zachęcić dzieci do jedzenia.  

Z czym jeść tapiokę?

Neutralny smak tapioki sprawia, że znakomicie pasuje do dań na słodko – a jednocześnie jest zbyt delikatna do potraw wytrawnych. Granulki należy gotować tak długo, aż staną się niemal całkowicie przezroczyste. Dla lepszego efektu najlepiej nie robić tego w wodzie, lecz w mleku – krowim, kokosowym lub innym ulubionym. Jest to znakomita baza puddingu, najpopularniejszego deseru z pereł tapioki. Można podawać go z całymi lub przetartymi owocami, czekoladą lub kakao, wanilią, albo kokosową nutą. Odpowiednio przygotowany deser z tapioki jest wskazany nawet dla osób na diecie odchudzającej – 100 g ugotowanych w wodzie pereł to niecałe 160 kalorii! 

Bubble Tea! 

W kuchni polskiej i europejskiej tapioka jest nadal nowością. Jednak w krajach azjatyckich – w naturalnym środowisku występowania manioku – przepisy z jej udziałem są znane od lat. Najbardziej charakterystyczny to Bubble Tea, czyli herbata bąbelkowa, przygotowywana z mlekiem i granulkami tapioki oraz rozmaitymi dodatkami. Powstała w latach 80. I spotkała się z tak dużym zainteresowaniem, że na stałe zagościła nie tylko w tamtejszych menu – dzisiaj lokale z tym herbacianym specjałem można spotkać także w Polsce. Bubble Tea można z łatwością przyrządzić w domu – wystarczy odrobina cierpliwości, ulubiona herbata, wybrane dodatki i oczywiście perły tapioki. To pomysł na oryginalne napoje nie tylko na kinderbale, przejęcia i sylwestra, ale też orzeźwienie latem lub rozgrzanie zimą.  

Sposób przygotowania

Tapiokę wypłukać, namoczyć najlepiej w mleku ok. 20 minut. Następnie ugotować w tym samym płynie do miękkości (około 40 minut) na bardzo małym ogniu,cały czas mieszając.

Zastosowanie

Zagęstnik do zup i sosów, składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników.

Składniki

Skrobia manioku, woda

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1487 kJ / 354 kcal

744 kJ / 177 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0 g

0 g

0 g

0 %

0 %

Węglowodany

- w tym cukry

87,8 g

3,3 g

43,9 g

1,65 g

17 %

2 %

Błonnik

0,9 g

0,45 g

-

Białko

0,2 g

0,1 g

< 1 %

Sól**

0,003 g

0,002 g

< 1 %

Opinie o produkcie

DODAJ OPINIĘ

Dodaj opinię, dzięki temu również i ty otrzymasz wiarygodną informacje o produkcie

Polecane produkty

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl